Op vakantie in Costa Rica: de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen (+ gratis repo!) (2024)

Op vakantie in Costa Rica: de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen (+ gratis repo!) (1)

Door: Columbus Travel

Sunday, November 20, 2022

Het Midden-Amerikaanse landje Costa Rica isnauwelijks groter dan Nederland, maar heeftde grootste biodiversiteitter wereld. Hier hike je doordichte nevelwouden waar het krioelt van de beesten, suis je aankabelbanen op aaphoogte door onaangetaste jungle, vind je de besteraftingrivieren ter wereld en geweldige surfbreaks aan maagdelijkestranden, duik je in helblauwe watervallen en bestijg je te paardde flanken van actieve vulkanen. Zo’n 25% van het land is nationaalpark. Geen wonder dat de ‘Ticos’ trots zijn op hun land. Dit zijnonze favoriete bezienswaardigheden en activiteiten. Plus: beantwoord 1 korte vraag en krijg een reportageover Costa Rica cadeau!

1. Wandel van kust naar kust in drie weken

Op vakantie in Costa Rica: de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen (+ gratis repo!) (2)Foto: Malou van Breevoort

Een wandeling die begint bij de Atlantische Oceaan en eindigtbij de Stille Oceaan: dat is de Camino de Costa Rica. De routeloopt door het minder bekende binnenland, door bossen enberglandschappen, charmante plattelanddorpjes en natuurreservaten,verschillende ecosystemen en inheemse gemeenschappen - alles vervan de gebaande toeristische paden. In totaal loop je 280kilometer, in zestien etappes van evenzoveel dagen. Overnachten doeje in de zestien gemeenschappen langs de route, in charmantehomestays of iets luxere hotels en lodges. Ook kamperen ismogelijk. Het doel van de organisatie Mar a Mar, denon-profitorganisatie die de route bedacht, is het promoten vanduurzaam toerisme in gebieden die nu nog buiten de toeristischeradar vallen. De organisatie is nu een jaar of zes op weg, en hettoerisme staat dan ook nog in de kinderschoenen op veel plekken.Dat is leuk, want de locals ontvangen je met veel warmte, als eenverloren familielid ofverre vriend. Kortom, een aanrader voorwandelfanaten die Costa Rica graag van binnenuit willen lerenkennenen wat terug willen geven aan de lokalegemeenschap.Wij legden de route af met gids Jorge Frutos vanreisorganisatie Ticos a Pata. Op caminodecostarica.org vind je meer info over ElCamino, evenals suggesties voor plekken om te overnachten enrestaurants langs de route.

2. Slaap tussen de boomtoppen

Op vakantie in Costa Rica: de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen (+ gratis repo!) (3)Puurderkan je jungle-ervaring niet zijn: slapen in een boomhut enletterlijk tussen de ontwakende vogels wakker worden. In Costa Ricaword je op je wenken bediend in een breed scala treelodges. Ga je voor luxe? Dan tippen we de Hidden CanopyTreehouses, omgeven door tropische tuinen en watervallen en metuitzicht op de glinsterende Golf van Nicoya. De zes boomhuisjeszijn gebouwd in de met jungle overwoekerde bergen in het westen vanCosta Rica. In de mooiste kun je uitblazen in een bubbelbad en opeen riant terras. Door de zonsondergangen over de Pacific kust enochtenden waarop je wakker wordt gemaakt door vogels zou je bijnaniet naar beneden willen komen, maar probeer het toch. Je kuntmediteren aan de vijver, een kijkje nemen bij de lokale koffieboerof je laten masseren.

Luxe for less krijg je in desimpele dochspectaculaire boomoptrekjes van Finca Bellavista.Er is beperkte stroom en de voorzieningen zijn basic. Maar voorluxe kun je ook zélf zorgen. Neem bijvoorbeeld waxinekaarsjes, eenklamboe, leuke kussenslopen en een LED-sfeerlamp mee in je koffer.Fles drank erbij en klaar!

3. Ga op turbojungle-expeditie

Op vakantie in Costa Rica: de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen (+ gratis repo!) (4)Peninsula de Osa is een walhalla voor wildlife- én wandelfans.

Papegaaien, apen, tapirs, dolfijnen — Peninsula de Osa, eenschiereiland in Costa Rica, mag volgens de experts bogen op degrootste biodiversiteit ter wereld. Opvallende afwezige: de mens,met dank aan de afgelegen locatie van het regenwoud. Met een gidsloop je in een paar dagen tijd langs de westkant van het park naarranger station San Pedrillo in het noorden. Onder de velehighlights: de stierhaaien die bij hoogwater de monding van derivier Sirena opzwemmen en de nachtelijke speurtocht naarpoema’s.

4. Spot de luiaard

Op vakantie in Costa Rica: de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen (+ gratis repo!) (5)

Spot Costa Rica's aandoenlijkste zoogdier in Nationaal ParkCahuita, de Caribische, stillere equivalent van het bekendstenationale park Manuel Antonio aan de Pacifische kust. Het park isklein, met lage bomen, waardoor je veel ziet en goed kuntfotograferen: apen, slangen, wasberen, neusberen, vleermuizen,luiaards en meer.

5. Bewonder de Arenal-vulkaan

Op vakantie in Costa Rica: de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen (+ gratis repo!) (6)

Vanaf het ‘zusje’ van de actieve vulkaan Arenal, de Cerro Chatomet haar groene kratermeer, heb je perfect uitzicht op dekegelvormige top-met-rooksliert, mits het niet bewolkt is. In dedirecte omgeving van de vulkaan, de jongste en actiefste van CostaRica, liggen talloze hete bronnen. Vraag een local naar debestegratis toegankelijke plekken.

6. Ga op jungle-excursie met de Bribri

Op vakantie in Costa Rica: de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen (+ gratis repo!) (7)Nationaal Park Keköldi is het gebied van de inheemse Bribri én de grootste concentratie migrerende slechtvalken ter wereld.

Volg de Bribri-indianen letterlijk van het gebaande pad, op eentour door hun ongerepte en beschermde oerwoud in Nationaal ParkKeköldi. Highlight: een platform waar roofvogels worden geteld. Ditis een van de beste plekken ter wereld om de migratie van dezedieren te zien, soms met duizenden tegelijk. Een tour van zes uurkost circa€ 30 en kun je boeken viaateccr.org.

7. Neem de watertaxinaar paradijselijk Bahia Drake

Op vakantie in Costa Rica: de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen (+ gratis repo!) (8)

In het aangrenzende Nationaal Park Corcovado vind je eenuitzonderlijk grote biodiversiteiten je kunt hieroog inoog met dolfijnen en walvissen komen.Het walvissenseizoen islang hier, aangezien de dieren zowel uit het noorden als uit hetzuiden hierheen migreren. Een dagtour jost ongeveer € 100 p.p.inclusief lunch. Twee keer per dag (behalve IN oktober) vertrekteen boot vanuit Sierpe naar Agujitas,een van de belangrijkstetoegangen naar het Parque Nacional Corcovado. Alle hotels in BahiaDrake hebben een eigen boot die je oppikt.

8. Suis doorMonteverde aan een kabel

Op vakantie in Costa Rica: de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen (+ gratis repo!) (9)

Het nevelwoud Monteverde is beroemd om zijn vele vogels, waaronder dequetzal, dé ster onder de Costa Ricaanse gevleugelden.Wetenschappers hebben ook vastgesteld dat het woud de thuisbasis isvan 's werelds grootste aantal orchideeën: maarliefstvijfhonderd. Aan een kabelbaan zit je natuurlijk op deperfecte vogel- en florahoogte.Ben je avontuurlijkingesteld, dan kun je ook aan een zipline door het nevelwoudsuizen. Kijk voor meer informatie op Monte VerdeInfo.

9. Vaar in een stroomversnelling

Op vakantie in Costa Rica: de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen (+ gratis repo!) (10)

In de met oerwoud begroeide kloven van de Río Pacuare en RíoReventazón liggen de beste kano- en raftingparcours ter wereld meteen paar vijfdeklas afdalingen. Je kunt kiezen uit tours van ééntot acht dagen, desgewenstin combinatie met andere extremesporten zoals canyoning via Explornatura.

10. Wees getuige van een geboorte van een schildpad

Op vakantie in Costa Rica: de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen (+ gratis repo!) (11)

Het nationale park Tortuguero is befaamd vanwege zijn drie verschillende soortenzeeschildpadden. De dieren leggen tussen juli en september huneieren op het Caribische strand, precies op de plek waar ze zelfgeboren zijn. In het holst van de nacht kun je dit wonderaanschouwen.

Reizen binnen Costa Rica
Het openbaar vervoer in Costa Rica – voornamelijk bussen – isveilig, goedkoop, betrouwbaar en comfortabel - zie Visit CostaRicaen Costa Rica Bus Tickets. Het voordeel van de dureoptie, een huurauto, is dat je afgelegen plekken zelf kuntbereiken. Neem altijd een terreinwagen; om bij bijzondere lodges tekomen moet je vaak over onverharde wegen en doorrivieren.

De beste reistijd voor Costa Rica
De beste reistijd hangt af van het gebied. In het binnenland en aande Stille Oceaan schijnt de zon veelvuldig van december tot en metmaart. Vermijd de toeristische noordwestkust. Aan de Caribischeoostkust loopt het droge seizoen juist van maart tot enmetdecember. Verder heeft Costa Rica talloze microklimaten.Uit het feit dat dit land zo veel ‘regenwoud’ heeft, kun je opmakendat regenkleding meenemen verstandig is. Pak voor hoger gelegengebieden ook warmere kleding in.

Lees ook: 6x de beste bestemmingen om in het regenseizoen tebezoeken
Volg Columbus Travel opFacebooken/ofInstagramenmeld je aan vooronzewekelijksenieuwsbrief.

Op vakantie in Costa Rica: de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen (+ gratis repo!) (12)

Door: Columbus Travel

Sunday, November 20, 2022

Delen :

Lees ook

Winactie Speel de Corsica-quiz en win 2 vliegtickets naar Bastia!
Foto-album De Comedy Wildlife Photography Awards zijn weer van start (met hilarische nieuwe foto's!)
Op vakantie in Costa Rica: de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen (+ gratis repo!) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 5422

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.